Wie zijn wij?
Wij houden van Weesp en van cultuur! En dat willen we graag blijven doen, ook als we straks minder mobiel worden.
Wonen anno nu en straks voor culturele 50+ers
Wij houden van Weesp en van cultuur! En dat willen we graag blijven doen, ook als we straks minder mobiel worden. We zijn gewend aan een beetje ruimte om ons heen en willen dat graag zo houden, maar hebben geen heel eengezinshuis meer nodig en bovendien wordt die trap ook best wel een obstakel. Een senioren-appartement zou nu prettig zijn. En dan graag tegen een betaalbare midden-huur! Na zoeken werd duidelijk: op dit moment zijn er voor ons in Weesp geen adequate seniorenwoningen te huur.
Vanuit deze gedachte werd het idee geboren voor de Woongroep Weesp: een woongroep met min of meer gelijkgestemde 50+ers: cultureel geïnteresseerd, bij de tijd, milieubewust, gesteld op privacy maar ook op gezelschap en met nog volop zin in het ontdekken van nieuwe dingen en het aangaan van nieuwe contacten. Daarbij willen wij graag iets toevoegen aan onze omgeving en de mensen die daar wonen.
Wij willen, bijvoorbeeld, onze gemeenschappelijke ruimte ook de functie van “buurthuiskamer” geven waar ook onze buren uit de wijk welkom zijn voor het bijwonen van cursussen, concerten, tentoonstellingen en voorstellingen. En waar ze af en toe op vrijdagavond mee komen eten op onze “soep-avond!” Daarbij willen de vele tuiniers onder ons graag iets moois maken van het veld achter de tuin van Oversingel. Wij stellen ons voor om daar en openbare Buurt-Pluk/Moes tuin te gaan creëren, met veel bankjes om in de zon te zitten voor onszelf en onze buren. Ook het park richting Groeneweg ( Wist u dat dat “park Zeerust” heet? ) heeft onze aandacht. Daar willen we graag, in samenwerking met de Historische Kring Weesp en de Gemeente Amsterdam , een mooi plan voor maken, zodat veel meer mensen daar plezier van kunnen hebben.
De uitgangspunten
We willen graag “ontzorgd” wonen. Gelijkvloers, in een appartement waar we heel oud kunnen worden en nooit meer weg hoeven. Dat willen we huren zodat we ruimte maken op de woningmarkt voor gezinnen die in ons huis kunnen wonen een eventuele overwaarde van een eigen huis kunnen besteden aan leuke dingen of kunnen weggeven aan de kinderen. We willen geen gedoe meer met schilderwerk en ander duur onderhoud aan een veel te groot huis en een eigen tuin die onderhouden moet worden. Door ruimtes te delen (atelier, knutselschuur, buurt-pluk- en moes-tuin, “praathuis” met keuken voor bijeenkomsten, wasmachines, auto’s? grote fietsenstalling ) hebben we genoeg aan een appartement van 50 tot 65 m2 met zo min mogelijk muren zodat we zelf de ruimte kunnen indelen in een ruime woon- en slaapkamer. Een eigen kleine buitenruimte is dan genoeg, want we kunnen beneden op het terras of in het aangrenzende parkje zitten.
De plek die we voor ons appartementengebouw hebben uitgekozen is het nu verwaarloosde en braakliggende stuk grond-met-een hek-erom van 800 m2 naast de aanleunwoningen aan de Dr. A. Kuijperlaan. Deze locatie voldoet aan al onze wensen en geeft tevens de mogelijkheid om een nieuw élan aan dat stukje Weesp te geven. De Directie van Oversingel wil ons graag in de buurt hebben want wij willen ook van hun faciliteiten gebruik gaan maken en dat is natuurlijk win-win!
Op die plek hebben we alle voorzieningen zoals winkels, het theater, de bibliotheek, het restaurant van Oversingel, het Gezondheidscentrum en de terrassen in de binnenstad op (rollator)loopafstand. Uiteraard gaan we goed rekening houden met de groene omgeving waarin we willen bouwen. De Stichting Flora en Fauna Beheer Weesp heeft beloofd met ons mee te gaan denken om het gebied nóg prettiger te maken voor vogels, mensen en andere dieren.
Vooralsnog gaan we uit van de bouw van 24 appartementen van 50 m2 tot 65 m2 :18 in het midden-huur segment en 6 nét onder de sociale huurgrens. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het financieel haalbaarheidsplan.
We hebben al een flink aantal aanmeldingen uit Weesp maar ook van daarbuiten. Wil je meedoen? Geef je dan op als belangstellende via ons Intake-formulier en we nemen contact met je op. Wees je ervan bewust dat er wel gekeken gaat worden naar leeftijdsopbouw en de bijdrage die jij kunt leveren aan de sfeer en de activiteiten in de groep. Hier vind je het intakeformulier en een stukje over ons toelatingsbeleid. En houd er rekening mee dat het project op z’n vroegst in 2026 klaar zal zijn!