23 februari 2020

Het lijkt wel een Italiaanse familie: op een zondagmiddag zitten twee lange tafels in het restaurant Aaltje vol. 25 van de aspirant bewoners van de Woongroep Weesp ontmoeten elkaar met een glaasje wijn of sap en heerlijk eten. Sommige zien elkaar al voor de derde of vierde keer. Anderen schuiven voor de eerste keer aan, zoals Alfred, Nancy en Joke. Zij stellen zich kort even voor. Alfred is acteur en heeft in Spanje gewoond en wil graag optredens verzorgen als iemand anders de decors maakt. Nancy woont nu in woongroep Hestia in Haren in Groningen en is yogadocente. Dus yogales is straks gegarandeerd! Joke woont nu nog in Amsterdam maar is praktisch ingesteld, houdt van koken en tuinieren, heeft een Bed en Breakfast gerund in Spanje en nu ook in Amsterdam en wil voor Alfred wel kostuums maken. ‘Krijgen we het niet te druk’, roept een deelnemer gekscherend. Met zoveel talenten en energie in huis zou hij weleens gelijk kunnen krijgen.

Intussen zittend de andere aspirant leden ook niet stil. Sinds september 2019 zijn drie werkgroepen ingesteld: de werkgroep tuinieren, de werkgroep activiteiten en der werkgroep inrichting van de gemeenschappelijke ruimte. De leden presenteren vanavond hun ideeën.  Loe vertelt dat de werkgroep ‘Fort Oversingel’ zich heeft gebogen over de inrichting van de gemeenschappelijke ruimte. Ze zijn drie keer bijeen geweest. Zij zien een ontmoetingsplek voor zich dat licht, duurzaam en natuurlijk ingericht. Met een keuken, ruimte voor hobby’s en een hoekje voor kinderen. De ruimte kan eventueel gebruikt worden door mensen van buiten. In welke vorm is nog niet duidelijk. De overige deelnemers vinden de plannen aansprekend. Wel missen ze de piano en een fitnessruimte. De piano kan er makkelijk bij en wat betreft de fitness kan er wellicht een apparaat in de wasruimte komen. Maar aan de overkant van de woongroep bevindt zich natuurlijk de fitness van het gezondheidscentrum.

De leden van de werkgroep tuinieren staan met de voeten in de klei. Zij vinden het belangrijk dat er verbinding is met het huis en de wijk. De kok van Oversingel ziet de tuin al helemaal zitten en verheugt zich op de kruiden. Die kan hij mooi plukken voor de bereiding van zijn heerlijke maaltijden. De werkgroep heeft versterking nodig en roept handige Harries en Harriëttes op zich aan te melden. Dat geldt trouwens ook voor de andere groepen.

De leden van de werkgroep cultuur willen met name gebruik maken van de talenten die er in de groep aanwezig zijn. Ook gaan zij een enquête houden onder de deelnemers om te peilen wat zij kunnen brengen en waar zij behoefte aan hebben. Tessa brengt het idee in om  een culturele salon te starten zodat er maandelijks lezingen, muziek en optredens georganiseerd kunnen worden. Dat idee spreekt iedereen aan! Natuurlijk hoeven we niet te wachten met het ondernemen van activiteiten. We kunnen  nu al beginnen met leuke dingen doen! En het etentje vanavond is hier al een goed voorbeeld van.